Elak Lengkuas Kecut

Simpan lengkuas didalam botol kaca atau plastik. Tapi sebelum itu isikan dahulu botol itu dengan sedikit air.

Gula Melaka Wangikan Beras

Gula adalah makanan manis yang sering diganggu oleh semut termasuklah gula melaka. Bagi mengelakkan ancaman semut, simpan gula melaka di dalam bekas beras. Selain terhindar dari semut, ia juga boleh mewangikan beras.

Daun Kari Tahan Lama

Mula-mula cuci daun kari dengan air. Selepas itu ceraikan daun kari itu dari tangkainya dan simpan di dalam bekas kedap udara. Daun kari akan tahan lebih lama dan boleh digunakan bila-bila masa.

Haruman Pandan Pada Pinggan Mangkuk

Kadangkala pinggan mangkuk yang telah dicuci masih berbau walaupun telah dicuci dengan menggunakan sabun pencuci. Untuk mengelakkan pinggan mangkuk dicuci berbau, letakkan 5 hingga 6 helai daun pandan di tempat anda tos pinggan mangkuk yang baru dicuci. Hasilnya pinggan mangkuk tidak berbau hapak, malah lebih harum dengan haruman pandan.

Melembutkan Donat

Rebus dua atau tiga biji ubi kentang. Lenyek ubi kentang yang direbus ke dalam bancuhan tepung. Pasti donat tetap lembut walaupun telah sejuk.

Perut(Babat) Lebih Cepat Masak

Jika anda mahukan perut lembu/kambing dimasak dengan cepat, tambahkan dengan segenggam beras ketika merebusnya.

Ubi Kayu Hilangkan Hanyir

Selepas menyiang ikan, sudah pasti tangan akan berbau hanyir dan kurang menyenangkan. Untuk menghilangkan bau tersebut, ambil isi ubi kayu yang telah diparut dan ramaskan pada tangan. Serta-merta bau hanyir akan hilang.

Bersihkan Tanda Hangus Pada Periuk

Masukkan sedikit serbuk penaik dan sedikit air ke dalam periuk. Biarkan untuk beberapa jam dan kemudian bersihkan periuk seperti biasa.

Pau Lebih Enak

Rebus daun pandan dan gunakan air rebusan tadi untuk membuat pau. Masukkan juga beberapa helai daun pandan dalam air yang digunakan untuk mengukus pau.

Hindari Bau Kulit Udang

Siramkan kulit udang dengan air panas. Bungkus dan masukkan dalam plastik sebelum dibuang ke dalam tong sampah. Cara ini juga untuk menghindari kehadiran lalat.

Pisang Goreng Lebih Rangup

Masukkan sedikit tepung kastard yang dicampurkan ke dalam tepung gandum. Apabila kedua-duanya sudah dibancuh sebati, masukkan pisang ke dalamnya dan goreng seperti biasa.

Jimat Gas Ketika Masak Bubur

Rendam beras yang hendak dimasak selama 30minit sebelum dimasak. Selain dapat menjimatkan menjimatkan penggunaan gas, ia akan mempercepatkan proses memasak bubur selain bubur lebih empuk.

Hilangkan Lendir Ikan

Ambil sedikit daun pisang dan masukkan ke dalam bekas yang berisi ikan yang telah disiang. Lalu ramas dan cuci ikan dengan air sehingga bersih.

Menghilangkan Bau Hangit

Cara menghilangkan bau hangit termasuklah hangit nasi atau masakan-masakan lain adalah dengan masukkan dua atau tiga tangkai cili kering ke dalam periuk. Kemudian tutup dan biarkan seketika. Insya-Allah bau hangit itu akan hilang.

Mengelakan Beras Berkutu

1. Masukkan beberapa helai daun limau purut ke dalam simpanan beras .
2. Masukkan 3 atau 6 biji lada kering ke dalam simpanan beras.

Hilangkan Lemak Ayam

Basuh ayam dengan mengunakan tepung gandum dengan sedikit air selepas tu bolehlah ia nya di bersih semula dan sedia untuk dimasak.

Membersihkan Minyak Gorengan

Ambil beberapa keping asam keping dan masukkan kedalam kuali bersama bahan gorengan. Asam keping tadi akan menyerap kehitaman pada minyak gorengan dan hasilnya anda dapat menggunakan minyak gorengan tadi beberapa kali.

Cili giling terlalu pedas

Masakan yang menggunakan cili kering yang digiling sememangnya sedap. Tetapi, jika cili terlalu pedas, mungkin mengakibatkan sakit perut. Untuk mengurangkan pedas cili tersebut, goreng seketika cili kering dengan minyak. Kemudian, tos dan gilingkan cili tersebut. Pedasnya akan berkurangan dan warna cili tersebut akan kelihatan lebih cantik.

Memotong buah-buahan

Sebelum memotong buah-buahan, pisau hendaklah disapu dengan limau nipis terlebih dahulu. Dikatakan limau nipis mengelak potongan buah-buahan daripada menjadi lebam.

Mudah mengopek kerang

Mudahkan mengopek kerang dengan mencampurkan sesudu minyak masak ke dalam air rebusan. Nescaya kerang akan tebuka sedikit dan memudahkan anda mengopeknya nanti.

Copyright © 2008 - Petua Dapur - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template - Optimise by AdsenseBlogTemplate